0850 304 80 31
7/24 Çağrı Merkezi

Özbekistan - İran Uçak Bileti

Özbekistan - İran uçak biletinizi en hızlı ve en kolay şekilde satın alabilirsiniz.

Özbekistan Şehir Rehberi

Özbekistan resmi adıyla Özbekistan Cumhuriyeti, Orta Asya’da yer alan bir Türk Devletidir. Batı ve Kuzeyin’de Kazakistan,  Güneyin’de Türkmenistan, doğusunda Kırgızistan güney doğusunda ise Tacikistan ile komşudur. Köklü bir tarihe ve kültürel birikime sahip olan Özbekistan, Orta Asya’da bulunan Türki Cumhuriyetler arasında en yoğun nüfusa sahip olan ülkedir.  Nüfusun'un %80’ini Özbekler, %10’unu diğer Türk boyları, geriye kalanı ise diğer milletlerden oluşmaktadır. Ülkenin beşte dördü düzlük alanlardan oluşur. Yazları sıcak, kışları ise soğuk geçer.

Özbekistan’a Nasıl Gidilir?

Özbekistan’a Avrupa veya ABD’den gitmek istiyorsanız İstanbul veya Moskova havalimanları kalkışlı Özbekistan uçak bileti seferleri tercih ederek gidebilirsiniz. Bununla birlikte Orta Doğu veya Asya ülkelerinden Özbekistan Havayolları’nın faaliyet gösterdiği diğer ülkelerden direkt uçuşlarla Özbekistan’a gidebilirsiniz. Taşkent Uluslararası Havaalanı, Özbekistan’ın ana havacılık merkezidir. Merkeze uzaklığı 12 km’dir. İç ve dış hatlar olmak üzere iki terminali vardır. Özbekistan uçak bileti alarak rahatlıkla Özbekistan’a seyahat edebilirsiniz.

Özbekistan nasıl bir yer?

Özbekistan, diğer Orta Asya ülkelerinde de olduğu gibi yazları aşırı sıcak ve kurak kışları ise soğuk bir iklime sahiptir. Ülkenin doğusu ve kuzeyinde bulunan Tanrı Dağı ve Pamir Dağı ülkeyi çevreliyor diyebiliriz. Nüfusu 33 milyon olan Özbekistan yer altı kaynakları bakımından da oldukça zengindir. Dünyada alın madenciliğinde 4.sırada, uranyum madeninde 7, pamuk üreticiliğinde ise 5. Sırada yer alır. Genel olarak şehir yolları geniş, trafiği olmayan bir ülkedir.

 

Özbekistan için vize gerekli mi?

Umuma Mahsus (bordo), hususi ve hizmet pasaportu sahibi olan kişiler Özbekistan’a 30 günü aşmamak suretiyle vizesiz seyahat edebilirler. Bu sayede Türk vatandaşları vize almadan 30 günü geçmemek şartıyla Özbekistan uçak bileti alarak Özbekistan’a gidebilirler.

Özbekistan'a gitmek için ne gerekiyor?

1. Pasaport: Özbekistan seyahati sonrası en az 6 ay geçerlilik süresine sahip pasaport olmalıdır. 

2. Vize başvuru formu. Özbekistan Turistik Vize müracaatı için Özbekistan Vize Başvuru Formu doldurmanız gerekmektedir. Formu doldururken bilgileri eksiksiz ve doğru girmeniz çok önemlidir.

3. Biyometrik fotoğraf. Özbekistan Turistik Vize başvurusu için istenilen Biyometrik Fotoğrafın standartları; Özbekistan Turistik Vize başvurusu için kullanılacak fotoğrafın 6 aydan daha eski olmaması gereklidir. Fotoğraf, 35mm x 45mm ölçülerine sahip olmalı ve beyaz arka fonda çekilmelidir. 2 adet biyometrik fotoğraf bu standartlara uyularak hazırlanmalıdır.

Özbekistan Türkiye uçakla kaç saat?

İstanbul - Özbekistan arasındaki uçuş mesafesi 2965 km’dir. İstanbul ile Özbekistan Arası Uçakla 4 saat 20 dakika sürmektedir

 

Özbekistan Gezilecek Yerler?

Registan Meydanı: Orta-Asya Türk mimarlığının sergilendiği nadir meydanlardan biridir Registan Meydanı, Semerkant şehrinin tam merkezine inşaa edilmiştir. Meydanın içinde Uluğ Bey Medresesi, Şirdor Medresesi ve Tillakari Medresesi adında 3 medrese bulunmaktadır. Şehrin en fazla turist çeken noktalarından biri olan meydan 2001 yılında UNESCO) tarafından Dünya Mirası Listesine dahil edilmiştir.

Gur-i Emir Külleyesi: Özbekistan mimarisinin en önemli eserlerinden biri olup aynı zamanda Türbe mimarisinin baş yapıtlarından biri olarak tarihte yerini alır. 14. yüz yılında inşa edilen Gur-u Emir Külliyesi Özbekistan’ın en uğrak noktaların biri olmuştur.

Bibi Hanım Cami:  Timur’un eşi Bibi Hanım için inşaa ettirdiği Camii 15.yüzyılda Özbekistan’ın en büyük ve en görkemli camilerinden biriydi. 1897’de meydana gelen depremli birlikte Camii çökmüştür.  1974 yılında Özbekistan Devleti restorasyon çalışmalarına başlamış ve yapıyı aslına uygun bir şekilde restore etmiştir.

Ark of Bukhara: Türkçe adı “Buhara Gemisi” olan yapı MS 5. yüzyılda inşa edildiği söylenmektedir.  Kale yapay bir tepe üzerine inşaa edilmiş ve tamamen topraktan yapılmıştır. Günümüzde halen ayakta duran bu yapı Özbekistan’da görülmeye değer yerlerin başında gelmektedir.

Emir Timur Müzesi: 1996 yılında açılan Müze, Özbekler tarafından tarihe adını yazdırmış başarılı liderleri, diğer kuşaklara aktarmak amacıyla açılmıştır. Müze’nin içerisinde Emir Timur’un soy kütüğü, yaptığı anlaşmalar, harita, silah gibi kalıntılar yer almaktadır.  Müze’de 5.000 üzerinde tarihi parça sergilenmekte olup Türk Dünyası’na ait bir çok eseri içerisinde barındırmaktadır.

 

Özbekistan Şehirleri

Taşkent

Taşkent Özbekistan’ın başkentidir. 2,4 milyondan fazla nufüsü ile aynı zamanda Özbekistan’ın en karabalık şehridir. Taşkent, ülkenin kuzeydoğu kesiminde Chirchik Nehri Boyunca, deniz seviyesinden 480m yükseklikte yer almaktadır. Orta asyanın en eski şehirlerinden biridir. Şehrin tarihine baktığımızda Çin’den başlayıp Avrupa’ya kadar giden Büyük İpek Yolu üzerinde kurulmuş olan  bir ticaret şehriydi. Biruni ve Kaşgarlı Mahmud’un yazılı eserlerinde ilk olarak Taşkent olarak anılmıştır. 1924 yılında kurulan Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti topraklarına dahil olan Taşkent, 1 Eylül 1991 tarihinde Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Özbekistan’ın başkenti olmuştur. Şehir’de bulunan Taşkent Uluslararası Havalimanı sayesinde Taşkent uçak bileti alarak Özbekistan’ı ziyaret etmeniz mümkün.

Namangan

Özbekistan’ın Kuzey Doğusun’da bulunan Fergana Vadisinde bulunan Özbekistan Cumhuriyeti’nin ikinci en büyük şehridir. Özbekistan’ın başkenti Taşken’te 430 km uzaklıktadır. 2014 nüfus sayıma göre nüfusu 475.700’dür. Şehire ilk yerleşimler 15. Yüzyılda başlamıştır. 1610 yılında ise daha çok bilinmeye başlayıp adı bir çok eserde geçmiştir. Molla Kırgız Medresesi, Puşkin parkı, Tarihi Doğa Müzesi şehrin gezilecek yerleri arasında yer almaktadır.

Semerkant

Özbekistan’ın tarihi ve kültürel açıdan en önemli şehridir. 2500 yıllık tarihiyle dünyanın en eski şehirleri arasında yer almaktadır. İpek yolunun en önemli kavşak noktalarından biri olması Semerkant’ı tarih boyunca siyasi, ekonomik ve kültürel açıdan önemli bir yerleşim yeri yaptı. M.Ö 6. Yüzyılda Persler tarafından kurulan şehir, M.Ö 329 yılında Büyük İskender tarafından ele geçirilmiştir. 711 yılında Müslüman Araplar tarafından fethedilen şehir bu tarihten itibaren İslam Medeniyetinin önemli şehirlerlerinden biri haline geldi. Günümüzde çok sayıda turisti ağırlayan kente Semerkand uçak bileti alarak gitmeniz mümkün.

Andican

Kırgızistan şehrine yakın Özbekistan’ın doğusundan yer Alan Andican 350.000 nüfusa sahiptir.Tarihi 7. Yüzyıla kadar uzanan şehir Bölgenin en önemli idari, ekonomik ve kültürel şehridir. 1902 yılında yaşanan büyük depremde hasar gören şehir, ülkenin en büyük dördüncü şehri özelliğini korumaktadır. Şehirde bulunan Andican Havalimanı ile şehiri ziyeret edebilir Özbekistan uçak biletialarak bu kadim şehri ziyaret edebilirsiniz.

Buhara

Şüphesiz ki Semerkant’tan sonra, Buhara Özbekistan’ın en önemli şehirlerinden birisidir. Tarih boyunca bir çok medeniyete başkentlik yapmış şehir adeta Orta Asya’nın medeniyet beşiğidir. Tarih boyunca Moğollar, Sasaniler ve Karahanlılara başkentlik yapmış şehir, Türk İslam dünyasınada önemli bilginler yetiştirmiştir. İslam medeniyeti şehri olan Buhara, camiileri, kervansarayları ve önemli mimari yapılarıyla anılır. Günümüzde Buhara uçak bileti alarak 2500 yıldan daha eski bir tarihi geçmişe sahip olan ve UNESCO’nun şehirdeki bir çok yapıyı Dünya Kültür Mirası Listesine dahil ederek koruma altına aldığı yapıları gezebilirsiniz.

Fergana

Kırgızistan ve Tacikistan sınırları arasında yer alan Fergana Özbekistan’ın doğusunda yer alan şehirdir. Babür İmparatorluğu’nun kurucusu Babür Şah Fergana’da doğmuş ve Babür İmparatorluğunu ilk olarak burada kurmuştur. 1976 Rusların hakimiyeti altına giren şehir. O zamandalar adı “Yeni Margelan”  olarak değiştirildi. 1920 yılında Bolşeviklerin kontrölüne geçen şehir bugünki adıyla anılmaya başladı.      

Hokand

Çin ve Hindistan’ın kervan yolu üzerinde bulunan Hokand” Rüzgarlar Şehri” olarak bilinmektedir. Şehirde bulunan 200’ün üzerinde camii ile dini bir merkez haline gelmiştir. Şehirde bulunan eski hanlar, saraylar, medreseler ile yıl boyunca bir çok noktadan ziyaretçi ağırlamaktadır. Özbekistan uçak bileti alarak,  Khudoyar Han Sarayı, Hokand Bölge Çalışmaları Müzesi gibi birçok tarihi yapıyı ziyaret edebilirsiniz.

Nukus

Aral gölü yakınlarında bulunan Nüfusu 312.100'dir. Albert Gore’un dünyanın en iyi müzelerinden biri olarak değerlendiren Savitskiy Sanat müzesi’ne ev sahipliği yapmaktadır.

Çirçig

Özbekistan’ın aynı ismi taşıyan Çirçig nehri kenarına kurulmuş olan şehridir. Büyük kayak tesislerine ev sahipliği yapan şehirde kış turizmi gelişmiştir. Özbekistan uçak bileti alarak bu büyük kayak tesislerinde kış tatilinizi geçirebilirsiniz.

Urgenç

Amu Derya Nehri kıyısına kurulu olan şehir Buhara şehrinin 450 km batısında yer almaktadır. Tarihi dönemler boyunca Türkistan’ın kapısı olarak nitelendirilen şehir. Tarih boyunca bir çok devletin elinde egemenlik değiştirmiştir. Binler yılla dayanan kültür şehri Ürgenç, 1220 yılında uğradığı Moğol İstilasıyla bir çok yıkıma uğramıştır. Günümüze kadar hemen hemen hiç eser kalmayan şehir en azından kendine özgü mistik havasıyla Özbekistan uçak bileti alarak görülmeye değer…

 

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store

İran Şehir Rehberi

Ülkemize olan yakın coğrafyası ve Türkiye’ye benzer kültür yapısı göz önüne alındığında İran, mutlaka gidilmesi gereken ülkelerden biri olarak görülmektedir. Ülkemize kara sınırı olan bu ülke, turistler için son derece güzel tarihi ve kültürel mekanlara sahip olmakla birlikte mutlaka görülmesi gereken yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Sizlerde hemen İran uçak bileti alarak bu benzersiz tarihi ve kültürel güzelliklere bir adım daha yaklaşabilir ve İran bavulunuza hazırlamaya başlayabilirsiniz.

İran Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İran, tarihi milattan önce 4000’lere kadar dayanan oldukça eski bir medeniyet olmaktadır. Bu anlamda pek çok antik tarihi ve kültürel yapıya sahip olmaktadır. Konumu nedeniyle Ortadoğu’da önemli bir güç merkezi haline gelmiş ve sürekli bu güç mücadelelerine sahne olmuştur. Ülkenin başkenti Tahran olmak ile birlikte konuşulan dil Farsça olmaktadır. Tahran dışında Urumiye, Tebriz, Yezd ve İsfahan gibi önemli şehirleri bulunmaktadır. İran’ın nüfusu Türkiye’ye oldukça yakın olmak ile birlikte 81 milyon civarında olmaktadır.

İran’a Nasıl Gidilir?

İran Güneybatı Asya’da, literatürde Ortadoğu denen bölgede yer almaktadır. Güneyinde Fars Körfezi yer almakta ve Ermenistan, Irak, Türkiye, Pakistan ve Azerbaycan gibi ülkeler ile sınır komşusu olmaktadır. İran’a İstanbul ve Ankara’dan neredeyse her gün uçak seferleri düzenlenmektedir. Kara sınırımız olması nedeniyle kara yol ile de ulaşım olmasına rağmen en çok tercih edilen ulaşım hava yolu ile yapılmaktadır.

İran Nasıl Bir Yer?

İran çoğunlukla kurak iklime sahip olan bir ülke olmaktadır. Hazar Denizi’ne sahip olduğu kıyı kesimlerinde yarı tropikal iklim özellikleri görülmektedir. İslam kültürünün bolca görüldüğü ülkede kültürel değerler ve tarihi mekanlar görülmeye değer manzaralar oluşturmaktadır. İran yıl içinde pek çok turist çekmektedir.

İran İçin Vize Gerekir Mi?

Yıl içerisinde pek çok Türk turisti ağırlayan İran, bazı durumlarda vize şartı aramamaktadır. Örneğin eğer sadece turistik amaç ile ülkeyi ziyaret edecekseniz vize şartı olmamaktadır. Eğer turist olmanın dışındaki amaçlar için gidecekseniz ise vize şartı aramaktadır.

İran – Türkiye Arası Uçakla Kaç Saat Sürer

İran’a ülkemizden ulaşım hava yolu İstanbul ve Ankara şehirlerinden neredeyse her gün yapılmaktadır. İran’a kara yolu ile sınırımız olsa da en çok uçak ile ulaşım tercih edilmektedir. İran uçak bileti alarak seyahat etmek isteyen vatandaşlar için Türkiye – İran hava yolu ile iki buçuk saat sürmektedir.

İran’da Gezilebilecek Yerler

İran hem müslüman bir ülke hem de tarihi çok eskilere dayanan bir medeniyet olması sebebiyle pek çok tarihi ve kültürel değere ev sahipliği yapmaktadır. Bu değerlerinden dolayı yıl boyu turist almaktadır. Bu yazıda bu tarihi ve kültürel bölgeler ile ilgili kısaca bilgi verilecektir.

Bazar – Bozurg (Büyük Pazar): Tahran’ın en büyük pazarı olan bu alan, İstanbul’daki Kapalı Çarşı’ya benzemektedir. Bu anlamda şehrin ekonomisinin kalbinin bu alanda attığını söylemek yanlış olmayacaktır. Pazar içerisinde İran’a ait pek çok kültürel değer görülebilmekte ve adeta ülke boyu gezilse görüleceklerin bir örneğini oluşturmaktadır. Bu nedenle İran’a yapılacak gezilerde bu pazara uğramak mutlaka gerekmektedir.

Ulusal Halı Müzesi: Bu müze ünlü İran halılarının görülebileceği en iyi müzelerden biridir. Müzede 16. yüzyıldan kalma en seçme halılar görülmekte ve müze Lale Parkı’nın kuzeyinde yer almaktadır. İran’ın kültürel motiflerini görmek isteyen turistlerin mutlaka uğraması gereken alanlardan biri bu müze olmaktadır.

Sa’dabat Sarayı Müzesi: Tahran’ın kuzeyinde ve şehir merkezine oldukça uzak bir lokasyon da bulunan saray, Şah Rıza Pehlevi’nin ikamet adresi olmaktaydı. Son Şah’ın yaşantısının izlerinin görüldüğü bu sarayda 18 farklı müze bulunmaktadır. Müzelerin hepsi aynı anda açık olmamak ile birlikte gitmeden önce mutlaka kısa bir tarih okuması yapılması tavsiye edilmektedir.

Arkeoloji Müzesi: İran’ın tarihinin milattan önce 4000’li yıllara kadar gittiğinden bahsedilmişti, işte bu müze bunun bir kanıtı niteliğinde olmaktadır. Suş şehrinde bulunmuş olan Hammurabi Kanunları’ı bu müzede bulunmak ile birlikte tuzlu bir ortamda öldüğü için günümüze kadar neredeyse bozulmadan gelmiş olan tuz adam da bu müzede bulunmaktadır.

Özgürlük Anıtı: Anıt 1971 yılında Pers İmparatorluğu’nun kuruluşunun 2500. yılı sebebiyle yapılmıştır. Anıtta 2500 adet taş bulunmak ile birlikte bunlar yüz yüze bakmaktadır. Anıtın içerisinde İran Müzesi bulunmakta ve en üst katında eşsiz bir Tahran manzarası bulunmaktadır.

Belirtilen mekanlar İran gezilerinde mutlaka uğranması gereken yerler olmak ile birlikte tabii ki İran gezisi bu mekanlar ile sınırlı kalmamalıdır. Aşağıda geziniz boyunca mutlaka uğramanız gereken lokasyonları sizler için derledik.

  • Ulusal Mücevher Müzesi / Tahran
  • Derbend / Tahran
  • Tochal Teleferik / Tahran
  • İmam Humeyni’nin Mezarı / Tahran
  • Şairler Antı / Tebriz
  • Arg-e Tebriz / Tebriz
  • Azerbaycan Müzesi / Tebriz
  • Kapalı Çarşı / Tebriz
  • Mescid- i Kabud / Tebriz
  • El Gölü / Tebriz

Bu gibi yerler İran’da mutlaka görülmesi gereken tarihi ve kültürel mekanlar olarak karşımıza çıkmak ile birlikte İran seyehatinizde çok daha fazlasını mutlaka göreceksinizdir.

 

İran Şehirleri

 

İran’da Ostan adı verilen 31 adet idari bölge olmaktadır. Başkenti ise Tahran şehridir. Diğer önemli şehirlerin arasında Tebriz, İsfahan, Yezd gibi şehirler sayılmaktadır. Tarihi ve kültürel alanlar açısından eşsiz olan bu ülke turistler için olddukça güzel bir ülke olmaktadır. Her şehrinde ayrı bir güzelliğe ev sahipliği yapan bu ülkeyi gezmek için bir an önce İran uçak bileti alıp yolculuğunuzu planlamaya başlayabilirsiniz. 

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store