0850 304 80 31
7/24 Çağrı Merkezi

Özbekistan - Bakü Uçak Bileti

Özbekistan - Bakü uçak biletinizi en hızlı ve en kolay şekilde satın alabilirsiniz.

Özbekistan Şehir Rehberi

Özbekistan resmi adıyla Özbekistan Cumhuriyeti, Orta Asya’da yer alan bir Türk Devletidir. Batı ve Kuzeyin’de Kazakistan,  Güneyin’de Türkmenistan, doğusunda Kırgızistan güney doğusunda ise Tacikistan ile komşudur. Köklü bir tarihe ve kültürel birikime sahip olan Özbekistan, Orta Asya’da bulunan Türki Cumhuriyetler arasında en yoğun nüfusa sahip olan ülkedir.  Nüfusun'un %80’ini Özbekler, %10’unu diğer Türk boyları, geriye kalanı ise diğer milletlerden oluşmaktadır. Ülkenin beşte dördü düzlük alanlardan oluşur. Yazları sıcak, kışları ise soğuk geçer.

Özbekistan’a Nasıl Gidilir?

Özbekistan’a Avrupa veya ABD’den gitmek istiyorsanız İstanbul veya Moskova havalimanları kalkışlı Özbekistan uçak bileti seferleri tercih ederek gidebilirsiniz. Bununla birlikte Orta Doğu veya Asya ülkelerinden Özbekistan Havayolları’nın faaliyet gösterdiği diğer ülkelerden direkt uçuşlarla Özbekistan’a gidebilirsiniz. Taşkent Uluslararası Havaalanı, Özbekistan’ın ana havacılık merkezidir. Merkeze uzaklığı 12 km’dir. İç ve dış hatlar olmak üzere iki terminali vardır. Özbekistan uçak bileti alarak rahatlıkla Özbekistan’a seyahat edebilirsiniz.

Özbekistan nasıl bir yer?

Özbekistan, diğer Orta Asya ülkelerinde de olduğu gibi yazları aşırı sıcak ve kurak kışları ise soğuk bir iklime sahiptir. Ülkenin doğusu ve kuzeyinde bulunan Tanrı Dağı ve Pamir Dağı ülkeyi çevreliyor diyebiliriz. Nüfusu 33 milyon olan Özbekistan yer altı kaynakları bakımından da oldukça zengindir. Dünyada alın madenciliğinde 4.sırada, uranyum madeninde 7, pamuk üreticiliğinde ise 5. Sırada yer alır. Genel olarak şehir yolları geniş, trafiği olmayan bir ülkedir.

 

Özbekistan için vize gerekli mi?

Umuma Mahsus (bordo), hususi ve hizmet pasaportu sahibi olan kişiler Özbekistan’a 30 günü aşmamak suretiyle vizesiz seyahat edebilirler. Bu sayede Türk vatandaşları vize almadan 30 günü geçmemek şartıyla Özbekistan uçak bileti alarak Özbekistan’a gidebilirler.

Özbekistan'a gitmek için ne gerekiyor?

1. Pasaport: Özbekistan seyahati sonrası en az 6 ay geçerlilik süresine sahip pasaport olmalıdır. 

2. Vize başvuru formu. Özbekistan Turistik Vize müracaatı için Özbekistan Vize Başvuru Formu doldurmanız gerekmektedir. Formu doldururken bilgileri eksiksiz ve doğru girmeniz çok önemlidir.

3. Biyometrik fotoğraf. Özbekistan Turistik Vize başvurusu için istenilen Biyometrik Fotoğrafın standartları; Özbekistan Turistik Vize başvurusu için kullanılacak fotoğrafın 6 aydan daha eski olmaması gereklidir. Fotoğraf, 35mm x 45mm ölçülerine sahip olmalı ve beyaz arka fonda çekilmelidir. 2 adet biyometrik fotoğraf bu standartlara uyularak hazırlanmalıdır.

Özbekistan Türkiye uçakla kaç saat?

İstanbul - Özbekistan arasındaki uçuş mesafesi 2965 km’dir. İstanbul ile Özbekistan Arası Uçakla 4 saat 20 dakika sürmektedir

 

Özbekistan Gezilecek Yerler?

Registan Meydanı: Orta-Asya Türk mimarlığının sergilendiği nadir meydanlardan biridir Registan Meydanı, Semerkant şehrinin tam merkezine inşaa edilmiştir. Meydanın içinde Uluğ Bey Medresesi, Şirdor Medresesi ve Tillakari Medresesi adında 3 medrese bulunmaktadır. Şehrin en fazla turist çeken noktalarından biri olan meydan 2001 yılında UNESCO) tarafından Dünya Mirası Listesine dahil edilmiştir.

Gur-i Emir Külleyesi: Özbekistan mimarisinin en önemli eserlerinden biri olup aynı zamanda Türbe mimarisinin baş yapıtlarından biri olarak tarihte yerini alır. 14. yüz yılında inşa edilen Gur-u Emir Külliyesi Özbekistan’ın en uğrak noktaların biri olmuştur.

Bibi Hanım Cami:  Timur’un eşi Bibi Hanım için inşaa ettirdiği Camii 15.yüzyılda Özbekistan’ın en büyük ve en görkemli camilerinden biriydi. 1897’de meydana gelen depremli birlikte Camii çökmüştür.  1974 yılında Özbekistan Devleti restorasyon çalışmalarına başlamış ve yapıyı aslına uygun bir şekilde restore etmiştir.

Ark of Bukhara: Türkçe adı “Buhara Gemisi” olan yapı MS 5. yüzyılda inşa edildiği söylenmektedir.  Kale yapay bir tepe üzerine inşaa edilmiş ve tamamen topraktan yapılmıştır. Günümüzde halen ayakta duran bu yapı Özbekistan’da görülmeye değer yerlerin başında gelmektedir.

Emir Timur Müzesi: 1996 yılında açılan Müze, Özbekler tarafından tarihe adını yazdırmış başarılı liderleri, diğer kuşaklara aktarmak amacıyla açılmıştır. Müze’nin içerisinde Emir Timur’un soy kütüğü, yaptığı anlaşmalar, harita, silah gibi kalıntılar yer almaktadır.  Müze’de 5.000 üzerinde tarihi parça sergilenmekte olup Türk Dünyası’na ait bir çok eseri içerisinde barındırmaktadır.

 

Özbekistan Şehirleri

Taşkent

Taşkent Özbekistan’ın başkentidir. 2,4 milyondan fazla nufüsü ile aynı zamanda Özbekistan’ın en karabalık şehridir. Taşkent, ülkenin kuzeydoğu kesiminde Chirchik Nehri Boyunca, deniz seviyesinden 480m yükseklikte yer almaktadır. Orta asyanın en eski şehirlerinden biridir. Şehrin tarihine baktığımızda Çin’den başlayıp Avrupa’ya kadar giden Büyük İpek Yolu üzerinde kurulmuş olan  bir ticaret şehriydi. Biruni ve Kaşgarlı Mahmud’un yazılı eserlerinde ilk olarak Taşkent olarak anılmıştır. 1924 yılında kurulan Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti topraklarına dahil olan Taşkent, 1 Eylül 1991 tarihinde Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Özbekistan’ın başkenti olmuştur. Şehir’de bulunan Taşkent Uluslararası Havalimanı sayesinde Taşkent uçak bileti alarak Özbekistan’ı ziyaret etmeniz mümkün.

Namangan

Özbekistan’ın Kuzey Doğusun’da bulunan Fergana Vadisinde bulunan Özbekistan Cumhuriyeti’nin ikinci en büyük şehridir. Özbekistan’ın başkenti Taşken’te 430 km uzaklıktadır. 2014 nüfus sayıma göre nüfusu 475.700’dür. Şehire ilk yerleşimler 15. Yüzyılda başlamıştır. 1610 yılında ise daha çok bilinmeye başlayıp adı bir çok eserde geçmiştir. Molla Kırgız Medresesi, Puşkin parkı, Tarihi Doğa Müzesi şehrin gezilecek yerleri arasında yer almaktadır.

Semerkant

Özbekistan’ın tarihi ve kültürel açıdan en önemli şehridir. 2500 yıllık tarihiyle dünyanın en eski şehirleri arasında yer almaktadır. İpek yolunun en önemli kavşak noktalarından biri olması Semerkant’ı tarih boyunca siyasi, ekonomik ve kültürel açıdan önemli bir yerleşim yeri yaptı. M.Ö 6. Yüzyılda Persler tarafından kurulan şehir, M.Ö 329 yılında Büyük İskender tarafından ele geçirilmiştir. 711 yılında Müslüman Araplar tarafından fethedilen şehir bu tarihten itibaren İslam Medeniyetinin önemli şehirlerlerinden biri haline geldi. Günümüzde çok sayıda turisti ağırlayan kente Semerkand uçak bileti alarak gitmeniz mümkün.

Andican

Kırgızistan şehrine yakın Özbekistan’ın doğusundan yer Alan Andican 350.000 nüfusa sahiptir.Tarihi 7. Yüzyıla kadar uzanan şehir Bölgenin en önemli idari, ekonomik ve kültürel şehridir. 1902 yılında yaşanan büyük depremde hasar gören şehir, ülkenin en büyük dördüncü şehri özelliğini korumaktadır. Şehirde bulunan Andican Havalimanı ile şehiri ziyeret edebilir Özbekistan uçak biletialarak bu kadim şehri ziyaret edebilirsiniz.

Buhara

Şüphesiz ki Semerkant’tan sonra, Buhara Özbekistan’ın en önemli şehirlerinden birisidir. Tarih boyunca bir çok medeniyete başkentlik yapmış şehir adeta Orta Asya’nın medeniyet beşiğidir. Tarih boyunca Moğollar, Sasaniler ve Karahanlılara başkentlik yapmış şehir, Türk İslam dünyasınada önemli bilginler yetiştirmiştir. İslam medeniyeti şehri olan Buhara, camiileri, kervansarayları ve önemli mimari yapılarıyla anılır. Günümüzde Buhara uçak bileti alarak 2500 yıldan daha eski bir tarihi geçmişe sahip olan ve UNESCO’nun şehirdeki bir çok yapıyı Dünya Kültür Mirası Listesine dahil ederek koruma altına aldığı yapıları gezebilirsiniz.

Fergana

Kırgızistan ve Tacikistan sınırları arasında yer alan Fergana Özbekistan’ın doğusunda yer alan şehirdir. Babür İmparatorluğu’nun kurucusu Babür Şah Fergana’da doğmuş ve Babür İmparatorluğunu ilk olarak burada kurmuştur. 1976 Rusların hakimiyeti altına giren şehir. O zamandalar adı “Yeni Margelan”  olarak değiştirildi. 1920 yılında Bolşeviklerin kontrölüne geçen şehir bugünki adıyla anılmaya başladı.      

Hokand

Çin ve Hindistan’ın kervan yolu üzerinde bulunan Hokand” Rüzgarlar Şehri” olarak bilinmektedir. Şehirde bulunan 200’ün üzerinde camii ile dini bir merkez haline gelmiştir. Şehirde bulunan eski hanlar, saraylar, medreseler ile yıl boyunca bir çok noktadan ziyaretçi ağırlamaktadır. Özbekistan uçak bileti alarak,  Khudoyar Han Sarayı, Hokand Bölge Çalışmaları Müzesi gibi birçok tarihi yapıyı ziyaret edebilirsiniz.

Nukus

Aral gölü yakınlarında bulunan Nüfusu 312.100'dir. Albert Gore’un dünyanın en iyi müzelerinden biri olarak değerlendiren Savitskiy Sanat müzesi’ne ev sahipliği yapmaktadır.

Çirçig

Özbekistan’ın aynı ismi taşıyan Çirçig nehri kenarına kurulmuş olan şehridir. Büyük kayak tesislerine ev sahipliği yapan şehirde kış turizmi gelişmiştir. Özbekistan uçak bileti alarak bu büyük kayak tesislerinde kış tatilinizi geçirebilirsiniz.

Urgenç

Amu Derya Nehri kıyısına kurulu olan şehir Buhara şehrinin 450 km batısında yer almaktadır. Tarihi dönemler boyunca Türkistan’ın kapısı olarak nitelendirilen şehir. Tarih boyunca bir çok devletin elinde egemenlik değiştirmiştir. Binler yılla dayanan kültür şehri Ürgenç, 1220 yılında uğradığı Moğol İstilasıyla bir çok yıkıma uğramıştır. Günümüze kadar hemen hemen hiç eser kalmayan şehir en azından kendine özgü mistik havasıyla Özbekistan uçak bileti alarak görülmeye değer…

 

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store

Bakü Şehir Rehberi

Azerbaycan’ın başkenti olan Bakü “Kafkaslar’ın Başkenti” olarak ön plana çıkmaktadır. Kafkasya’nın en büyük ve en önemli şehridir. Kütlür ve ticaret merkezi olmanın yanı sıra Hazar Denizi kıyısında bulunan en büyük limana da ev sahipliği yapmaktadır. Bakü şehir olarak üç farklı kısıma ayrılmaktadır. Bunlardan ilki “İçeri Şehir” olarak da bilinen eski ve tarihi yapıların olduğu yer, Sovyet döneminden kalma yapıların olduğu yer ve yeni, modern binaların olduğu yerler olarak ayrılmıştır. Görülmeye değer bir çok yapıtı görmek ve bu eşsiz güzellikte ki şehire sadece nüfus cüzdanı ve Bakü uçak bileti alarak seyahat edebilirsiniz.

Bakü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bakü uçak bileti alıp Bakü’ye seyahat edenlerin Bakü hakkında bilmesi gereken şeylerin başında, Bakü Kafkasya bölgesinde bulunan 2130 km² yüz ölçümüne sahip, şehirde yaşayanların çoğunun Azerbaycan Türkü olduğunu bilmesi gerekir. Şehirde genellikle Azerbaycan Türkçesi kullanılır. Ilıman bir iklime sahip olan Bakü’de toplam 2,293,700 kişi yaşamaktadır. Şehirde bulunan Haydar Aliyev Havalimanı’na Bakü uçak bileti alarak seyahat edebilirsiniz.
 

Bakü’ye Nasıl Gidilir?

Kafkasya bölgesinde yer alan Bakü, Kafkasların en büyük ve Azerbaycan’ın başkenti olarak ön plana çıkmaktadır. Bakü’ye seyahat etmek için Bakü şehrin de bulunan Haydar Aliyev Havalimanı kullanabilirsiniz. Alacağınız Bakü uçak bileti sayesinde Türk Havayolu Şirketleri veya Azerbaycan’ın ulusal hava yolu şirketi olan Azal’dan Bakü uçak bileti alarak seyahat edebilirsiniz. Eğer tren ile gitmek isterseniz. Türkiye üzerinden herhangi bir yolcu treni Bakü’ye gitmemektedir. Fakat Rusya Federasyonu’ndan düzenli olarak Moskava-Bakü arası gece tren seferleri düzenlenmektedir.

Türkiye-Bakü arası uçakla kaç saat?

İstanbul-Bakü arası uçakla 2 saat 45 dakika sürmektedir. 

Bakü Gezilecek Yerler

Bulunduğu konumu, gerek ticaret merkezleri ile gerekse tarihi ve kültürel birikimi ile seyahat edenleri her anlamda kendine hayran bırakan Bakü, saymakla bitiremeyeceğimiz tarihi ve doğal güzelliklere sahiptir. Bakü uçak bileti alanların ilk olarak arayacağı konulardan biri Bakü’de nereleri gezebilirim? Olacaktır. O zaman gelin bu sorunun cevaplarını birlikte bulalım…

Alev Kuleleri: Bakü’de bulunan toplamda 3 binadan oluşan bu kuleler 2013 yılında En iyi Otel ve Turizm Kompleksi ödülünü almıştır. Dış kaplamasının tamamı LED ekranlarla kaplıdır. Bakü’nün en uzun binaları olan Kuleler, içerisinde apartmanlardan otellere ve ofislere kadar birçok şeyi barındırmaktadır. Görenleri ve gezenleri kendine hayran bırakan kompleks Bakü’de mutlaka görmeniz gereken yerler arasında yer alıyor. 

Kız Kalesi: İçeri Şehir olarak adlandırılan Azerbaycan’ın sembol simgelerinden biri haline gelmiş olan Kız Kalesi içinde ki Şirvanşahlar Sarayı ile birlikte UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmiştir.

Şirvanşahlar Sarayı: UNESCO tarafından da güzelliği tescillenen sarayda toplam 52 oda vardır. Şah’ın ailesi için bir türbe ve hamam vardır. İç kısımlarında ise 34 basamak merdiven ile inilen yer altı su deposu bulunmaktadır.

Bibi-Heybet Camii: Kafkaslarda bulunan İslam mimarisinin en güzel yansımalarından biridir. Ukeyma Hanum türbesi ile birlikte Bakü’de Müslümanlar için önemli bir merkez haline gelmiştir.

Letif Kerimov Halı Müzesi: Azerbaycan’ın dünya çapına ünü yayılmış ender zanaatlardan biride halıcılık ve dokumacılıktır. Halı sanatının başkentinde bulunan Halı Müzesi Bakü’nün en çok ziyaret edilen müzelerinden biridir. İçerisinde tam tamına 6.000 halı sergilenmektedir. Müze ismini Bakü’nün ünlü halıcısı Letif Kerimov’dan almaktadır.

Bakü Bulvarı: Hazar Denizi’nin sahiline doğru paralel uzanan Batı ve Doğu yönüne doğru ilerleyen bulvar Bakü Şehri için bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Bulvar boyunca Bakü Kristal Salon, Bakü Dönme Dolap, Azerbaycan Halı Müzesi’nin yeni binası, Park Bulvar Alışveriş Merkezi, Bakü İş Merkezi ve çeşitli heykeller size eşlik edecektir.

Çamur Volkanları: Dünyadaki çamur volkanlarının üçte birine sahip olan Bakü, bu çamur volkanları sayesinde bir çok turiste ev sahipliği yapmaktadır.

Minyatür Kitap Müzesi: Bakü’de bulunan bu minyatür Kitap müzesi, Dünyanın ilk ve tek minyatür kitap müzesidir. İçinde bulunan kitap koleksiyonu’ndan ve bu özelliğinden dolayı Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiştir. 7,7 santimetreden küçük, 5,600 kitap sergilenmektedir.

Belirtmiş olduğumuz alanların yanı sıra Bakü gezilecek ve görülecek pek çok yerin olduğunu dile getirebiliriz. Hemen sizlere maddeler halinde listeleyelim.

  • Azerbaycan Edebiyatı Müzesi
  • Yanar Dağ
  • Ateşgah – Ateş Tapınağı
  • Devlet Bayrağı Meydanı
  • Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Merkezi
  • Bakü Televizyon Kulesi
  • Targovi Caddesi

Bakü'de Ne Yenir Ne İçilir?

Kafkasların büyülü şehirlerinden Bakü tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra mutfağı bakımından da adından söz ettiriyor. Zengin yemekleri ile kültürel birikimini harmanlayan Bakü mutfağı lezzet tutkunları için vazgeçilmez bir yer. Peki Bakü’de Ne yenir Ne içilir? Gelin hep birlikte bu soruya cevap arayalım…

Duşbara: Bakü’de oldukça meşhur olan bu çorba çeşidi. İçine isteğinize göre peynir ve kıyma koyarak pişirilir. Şekil bakımından Mantıya benzeyen Duşbara Bakü’de tadılması gereken yemeklerden biri.

Azeri Plovu: Genellikle özel günlerin vazgeçilmezi olan Azeri Plov’u bildiğimiz pirinç pilavına, kuru üzüm, kuru kayısı, ve kızartılmış tavuk veya kuzu etkinin katılıp dinlendirilmesiyle yapılıyor.

Bakü Baklavası: Geleneksel baklava usulü ile açılıp içerisine şerbet yerine safran dökülüyor. Bakü’yü ziyaret edip bu enfes tatlıyı tatmadan geri dönmeyin.

Piti Aşı: Bakü’de soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi olan Pitti Aşı, içerisine nohut, et gibi malzemelerin birleştirip güveç kaplara konulmasıyla pişiriliyor.

Levengi: Tavuk eti, Salça, ceviz ve soğanlı iç harcının içine doldurulup tandırda pişirilerek servis edildiği yemektir.

Şekerbura: Genellikle özel günlerde ve Nevruz kutlamalarında yapılan yumuşak tatlıdır. İçinde bulunan fındık ile lezzet severlerin damağına hitap etmektedir.

Listemizde yer almayan daha onlarca Bakü mutfağının eşsiz yemeklerini Bakü’yü keşfettikten sonra tatmak için Bakü uçak bileti’niz hava-yollari.com’da!

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store