0850 304 80 31
7/24 Çağrı Merkezi

İran - Semerkand Uçak Bileti

İran - Semerkand uçak biletinizi en hızlı ve en kolay şekilde satın alabilirsiniz.

İran Şehir Rehberi

Ülkemize olan yakın coğrafyası ve Türkiye’ye benzer kültür yapısı göz önüne alındığında İran, mutlaka gidilmesi gereken ülkelerden biri olarak görülmektedir. Ülkemize kara sınırı olan bu ülke, turistler için son derece güzel tarihi ve kültürel mekanlara sahip olmakla birlikte mutlaka görülmesi gereken yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Sizlerde hemen İran uçak bileti alarak bu benzersiz tarihi ve kültürel güzelliklere bir adım daha yaklaşabilir ve İran bavulunuza hazırlamaya başlayabilirsiniz.

İran Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İran, tarihi milattan önce 4000’lere kadar dayanan oldukça eski bir medeniyet olmaktadır. Bu anlamda pek çok antik tarihi ve kültürel yapıya sahip olmaktadır. Konumu nedeniyle Ortadoğu’da önemli bir güç merkezi haline gelmiş ve sürekli bu güç mücadelelerine sahne olmuştur. Ülkenin başkenti Tahran olmak ile birlikte konuşulan dil Farsça olmaktadır. Tahran dışında Urumiye, Tebriz, Yezd ve İsfahan gibi önemli şehirleri bulunmaktadır. İran’ın nüfusu Türkiye’ye oldukça yakın olmak ile birlikte 81 milyon civarında olmaktadır.

İran’a Nasıl Gidilir?

İran Güneybatı Asya’da, literatürde Ortadoğu denen bölgede yer almaktadır. Güneyinde Fars Körfezi yer almakta ve Ermenistan, Irak, Türkiye, Pakistan ve Azerbaycan gibi ülkeler ile sınır komşusu olmaktadır. İran’a İstanbul ve Ankara’dan neredeyse her gün uçak seferleri düzenlenmektedir. Kara sınırımız olması nedeniyle kara yol ile de ulaşım olmasına rağmen en çok tercih edilen ulaşım hava yolu ile yapılmaktadır.

İran Nasıl Bir Yer?

İran çoğunlukla kurak iklime sahip olan bir ülke olmaktadır. Hazar Denizi’ne sahip olduğu kıyı kesimlerinde yarı tropikal iklim özellikleri görülmektedir. İslam kültürünün bolca görüldüğü ülkede kültürel değerler ve tarihi mekanlar görülmeye değer manzaralar oluşturmaktadır. İran yıl içinde pek çok turist çekmektedir.

İran İçin Vize Gerekir Mi?

Yıl içerisinde pek çok Türk turisti ağırlayan İran, bazı durumlarda vize şartı aramamaktadır. Örneğin eğer sadece turistik amaç ile ülkeyi ziyaret edecekseniz vize şartı olmamaktadır. Eğer turist olmanın dışındaki amaçlar için gidecekseniz ise vize şartı aramaktadır.

İran – Türkiye Arası Uçakla Kaç Saat Sürer

İran’a ülkemizden ulaşım hava yolu İstanbul ve Ankara şehirlerinden neredeyse her gün yapılmaktadır. İran’a kara yolu ile sınırımız olsa da en çok uçak ile ulaşım tercih edilmektedir. İran uçak bileti alarak seyahat etmek isteyen vatandaşlar için Türkiye – İran hava yolu ile iki buçuk saat sürmektedir.

İran’da Gezilebilecek Yerler

İran hem müslüman bir ülke hem de tarihi çok eskilere dayanan bir medeniyet olması sebebiyle pek çok tarihi ve kültürel değere ev sahipliği yapmaktadır. Bu değerlerinden dolayı yıl boyu turist almaktadır. Bu yazıda bu tarihi ve kültürel bölgeler ile ilgili kısaca bilgi verilecektir.

Bazar – Bozurg (Büyük Pazar): Tahran’ın en büyük pazarı olan bu alan, İstanbul’daki Kapalı Çarşı’ya benzemektedir. Bu anlamda şehrin ekonomisinin kalbinin bu alanda attığını söylemek yanlış olmayacaktır. Pazar içerisinde İran’a ait pek çok kültürel değer görülebilmekte ve adeta ülke boyu gezilse görüleceklerin bir örneğini oluşturmaktadır. Bu nedenle İran’a yapılacak gezilerde bu pazara uğramak mutlaka gerekmektedir.

Ulusal Halı Müzesi: Bu müze ünlü İran halılarının görülebileceği en iyi müzelerden biridir. Müzede 16. yüzyıldan kalma en seçme halılar görülmekte ve müze Lale Parkı’nın kuzeyinde yer almaktadır. İran’ın kültürel motiflerini görmek isteyen turistlerin mutlaka uğraması gereken alanlardan biri bu müze olmaktadır.

Sa’dabat Sarayı Müzesi: Tahran’ın kuzeyinde ve şehir merkezine oldukça uzak bir lokasyon da bulunan saray, Şah Rıza Pehlevi’nin ikamet adresi olmaktaydı. Son Şah’ın yaşantısının izlerinin görüldüğü bu sarayda 18 farklı müze bulunmaktadır. Müzelerin hepsi aynı anda açık olmamak ile birlikte gitmeden önce mutlaka kısa bir tarih okuması yapılması tavsiye edilmektedir.

Arkeoloji Müzesi: İran’ın tarihinin milattan önce 4000’li yıllara kadar gittiğinden bahsedilmişti, işte bu müze bunun bir kanıtı niteliğinde olmaktadır. Suş şehrinde bulunmuş olan Hammurabi Kanunları’ı bu müzede bulunmak ile birlikte tuzlu bir ortamda öldüğü için günümüze kadar neredeyse bozulmadan gelmiş olan tuz adam da bu müzede bulunmaktadır.

Özgürlük Anıtı: Anıt 1971 yılında Pers İmparatorluğu’nun kuruluşunun 2500. yılı sebebiyle yapılmıştır. Anıtta 2500 adet taş bulunmak ile birlikte bunlar yüz yüze bakmaktadır. Anıtın içerisinde İran Müzesi bulunmakta ve en üst katında eşsiz bir Tahran manzarası bulunmaktadır.

Belirtilen mekanlar İran gezilerinde mutlaka uğranması gereken yerler olmak ile birlikte tabii ki İran gezisi bu mekanlar ile sınırlı kalmamalıdır. Aşağıda geziniz boyunca mutlaka uğramanız gereken lokasyonları sizler için derledik.

  • Ulusal Mücevher Müzesi / Tahran
  • Derbend / Tahran
  • Tochal Teleferik / Tahran
  • İmam Humeyni’nin Mezarı / Tahran
  • Şairler Antı / Tebriz
  • Arg-e Tebriz / Tebriz
  • Azerbaycan Müzesi / Tebriz
  • Kapalı Çarşı / Tebriz
  • Mescid- i Kabud / Tebriz
  • El Gölü / Tebriz

Bu gibi yerler İran’da mutlaka görülmesi gereken tarihi ve kültürel mekanlar olarak karşımıza çıkmak ile birlikte İran seyehatinizde çok daha fazlasını mutlaka göreceksinizdir.

 

İran Şehirleri

 

İran’da Ostan adı verilen 31 adet idari bölge olmaktadır. Başkenti ise Tahran şehridir. Diğer önemli şehirlerin arasında Tebriz, İsfahan, Yezd gibi şehirler sayılmaktadır. Tarihi ve kültürel alanlar açısından eşsiz olan bu ülke turistler için olddukça güzel bir ülke olmaktadır. Her şehrinde ayrı bir güzelliğe ev sahipliği yapan bu ülkeyi gezmek için bir an önce İran uçak bileti alıp yolculuğunuzu planlamaya başlayabilirsiniz. 

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store

Semerkand Şehir Rehberi

Orta Asya'nın en eski şehirlerinden biri olan Semerkand, 2001 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanları listesine eklenmiştir. Bu eşsiz şehir, İslam mimarisinin ve sanatının gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Semerkand, 15. yüzyılda Afganistan, Pakistan, İran, Azerbaycan, kısmen Rusya, Kazakistan, Çin ve Hindistan'ın bulunduğu toprakları fethetmeyi başaran Özbek ulusal kahramanı Timur'un da başkenti olarak da bilinir. Bugün de hala Özbekistan'ın her yerinde cadde, meydan ve parklarda adı geçmektedir.

Bugün Semerkand, Orta Asya'nın çoğu şehri gibi : eski ve yeni şehir olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır. Yeni bölüm, sanayi ve kültür merkezleri, yüksek eğitim kurumları dahil olmak üzere şehrin idari kısmının yer aldığı yerdir. Şehrin eski kısmı ise tarihi anıtlar, mağazalar, atölyeler ve eski özel evler içerir. Genellikle şehrin eski kısmına geziler düzenlenir. Semerkand’ın nüfus ve bölge sayısı bakımından Özbekistan'da ikinci sırada yer aldığını söyleyelim. Semerkand uçak bileti alarak bu tarihi bölgeyi rahatlıkla gezebilirsiniz.

 

Semerkand’a Nasıl Gidilir?

Orta Asya bölgesinde yer alan Semerkand, Orta Asya’nın en büyük ve Özbekistan’ın en çok ziyaret edilen yeri olarak ön plana çıkmaktadır. Semerkand’a seyahat etmek için Semerkand şehrin de bulunan Semerkand Havalimanı kullanabilirsiniz. Alacağınız Semerkand uçak bileti sayesinde Türk Havayolu Şirketleri veya Özbekistan’ın ulusal hava yolu şirketi olan Astana’dan Semerkand uçak bileti alarak seyahat edebilirsiniz.

 

Türkiye – Semerkand Arası Uçakla Kaç Saat?

İstanbul - Semerkand arasındaki uçuş mesafesi 3200 km’dir. İstanbul ile Özbekistan Arası Uçakla 4 saat 20 dakika sürmektedir

 

Semerkand’ta Gezilecek Yerler

Özbekistan’ın tarihi ve kültürel açıdan en önemli şehridir. 2500 yıllık tarihiyle dünyanın en eski şehirleri arasında yer almaktadır. Dünya’nın eski şehirleri arasında yer alan Semerkand’ı gezerken sizlere yardımcı olacak bir liste hazırladık.

Registan Meydanı: Orta-Asya Türk mimarlığının sergilendiği nadir meydanlardan biridir Registan Meydanı, Semerkant şehrinin tam merkezine inşaa edilmiştir. Meydanın içinde Uluğ Bey Medresesi, Şirdor Medresesi ve Tillakari Medresesi adında 3 medrese bulunmaktadır. Şehrin en fazla turist çeken noktalarından biri olan meydan 2001 yılında UNESCO) tarafından Dünya Mirası Listesine dahil edilmiştir.

Bibi Hanım Cami:  Timur’un eşi Bibi Hanım için inşaa ettirdiği Camii 15.yüzyılda Özbekistan’ın en büyük ve en görkemli camilerinden biriydi. 1897’de meydana gelen depremli birlikte Camii çökmüştür.  1974 yılında Özbekistan Devleti restorasyon çalışmalarına başlamış ve yapıyı aslına uygun bir şekilde restore etmiştir.

Ulugbek Gözlemevi: Semerkant rasathanesinin tarihi anıtları arasında, 1428-1429 yıllarında Ulugbek tarafından inşaa ettirilmiştir.

Tilla-Kori Medresesi: Tilla-Kori Medresesi'nin inşaatına Semerkant hükümdarı Yalangtush Bakhadur'un emriyle 1646 yılında başlanmış ve ancak 1660 yılında bitirilmiştir. Binanın tamamı çeşitli bitkisel süslemeler ve çizgisel desenlerle dekore edilmiştir. 2001 yılında Orta Asya mimarisinin bu güzel anıtı UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edildi.

 

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store